Ziektes bij wiet kweken

spint

Spint

Net zoals bij andere planten het geval is, kun je ook bij wietplanten last hebben van ziektes of ongedierte. Het meest voorkomende ongedierte bij wietplanten is spint. Wanneer je niet op tijd ingrijpt kan spint een zeer schadelijk effect hebben op de wietplant. Spint behoort tot de familie van spinnen, het zijn kleine beestjes die vooral op lichtgroene bladeren te vinden zijn. Met een volwassen lengte van slechts 0,8 mm zul je heel goed moeten kijken of er spint op de wietplanten zit. Wanneer je merkt dat er gele vlekken ontstaan op de bladeren is spint vaak de oorzaak.

 

 

Bladluis

Bladluis

Nog een soort ongedierte dat we vaak tegenkomen op wietplanten is bladluis, je kent deze luis vast wel van andere planten in de tuin. De bladluis heeft het sap van de plant nodig als voeding. Een bijkomend probleem is de eigenschap om virussen over te dragen waardoor de wietplant misvormt kan worden. Daarnaast zal de bladluis een plakkerige substantie op de bladeren achterlaten die we honingdauw noemen. Dit goedje in zeer in trek bij insecten als bijen, wespen en mieren. Wanneer je deze insecten bij jouw wietplanten ontdekt kan dat een teken zijn van honingdauw.

 

Soorten ongedierte

 

  • Spint
  • Bladluis
  • Trips
  • Witte vlieg

Binnenkort ook een blog over bladproblemen.

Vlekken of sporen

Hoe bestrijd je ongedierte?

Er zijn diverse manieren om ongedierte en ziektes te bestrijden. Hierbij zijn er drie afzonderlijke categorieën te bepalen; natuurlijke middelen, biologische middelen en chemische middelen.

 

1. Natuurlijke middelen

Dit zijn de bekende huismiddelen die je wellicht al in huis hebt staan. Gebruik geen algemene bestrijdingsmiddelen omdat je hiermee de wietplant kunt vergiftigen. Zoek liever naar biologische sprays voor planten, die zijn in veel winkels en tuincentra verkrijgbaar.

 

2. Biologische middelen

Dit zijn de levende materialen waaronder we micro-organismen, parasieten, enzymen en natuurlijke predatoren rekenen. Wanneer je gebruik wilt maken van natuurlijke vijanden moet dat wel in de juiste verhouding gebeuren om de strijd van het ongedierte te winnen.

 

3. Chemische middelen

Wanneer de zachte aanpak echt niet werkt zul je met meer ingrijpende middelen aan de slag moeten gaan. Huismiddelen zijn relatief zwak, en natuurlijke predatoren leggen het in lage concentraties af tegen de ziekteverwekkers. Houd er rekening mee dat chemische middelen niet alleen de ziektes en het ongedierte zullen verwijderen maar ook de goede organismen.

Tags:-  wietplanten, Bladluis

 controleer ook voor: –    Bekende voedingsstoffen voor een gezonde wietplant

2 thoughts on “Ziektes bij wiet kweken

Leave a Reply